Új technológiák a gasztronómiában

Új technológiák a gasztronómiában

Gondolták volna, hogy a mikrohullámú sütő feltalálását valójában egy olvadt csokinak köszönhetjük. Mai konyhánk egyik legismertebb eszköze ugyanis egy katonai fejlesztés mellékterméke volt. 1946-ban egy radartervező mérnök vette észre, hogy a mikrohullámú radarok közelében megolvadt a táskájában tartott csoki. Vajon milyen fizikai jelenségek várják még, hogy átalakítsák nagymamáinktól ellesett főzési szokásainkat?

Az újításokra fogékony séfek szerint a jövő konyhájában leginkább a sous vide (suvid) technológia fog elterjedni. Ezáltal képesek leszünk akár zöldséget, húsokat vagy gyümölcsöt is sterilen és tartósan eltárolni. A frissesség megőrzésével pedig lehetőségünk lesz hetekkel kitolni az érési szezont. A szakácsművészettel foglalkozó szakemberek szerint addig azonban nem tudnak betörni az új eszközök és az új sütési-főzés eljárások, amíg a köztudat gasztronómiai ízlését nem formálják át. Egyes vélemények szerint már az általános iskolában tanítani kellene a gyerekeknek a gasztronómiát, hogy felnőtt korukban igényük legyen a minőségi alapanyagokból, fejlett technológiával elkészített ételekre.