Adalékanyagok, állományjavítók, tartósítószerek, stabilizátorok: nap mint nap találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, az élelmiszerek csomagolásain. A tetszetős és sokszor olcsó külső mögött gyakran nem is tudjuk, mi rejlik. A színezett élelmiszer jobban néz ki, a minőségi hibák kevésbé látványosak, az édesített üdítők finomabbak, míg a sütőadalékkal készült tészta térfogata nagyobb. A tartósítók és állományjavítók világában egyre több az ételallergiás beteg. Egyre több gyerek lesz liszt- és tejérzékeny.
Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos élelmiszerekkel mennyire mérgezzük a szervezetünket? Tudjuk mit is eszünk nap, mint nap?
Élelmiszerbiztonság szempontjából Magyarország jó helyen áll. Hazánkban például tilos a génmanipulált növények szabadföldi termesztése, amit az új alkotmány is megerősít. Az Unión belül mindössze 8 ezreléket tesznek ki a magyar élelmiszerekkel kapcsolatos problémák.