Nagycsaládosok

Nagycsaládosok

Az elmúlt években a fejlett nyugati társadalmakban a korábbi családmodell válságba került. A család szerepe Magyarországon is leértékelődött. Ma alig több mint feleannyi házasság köttetik, mint az 1980-as években. A válások száma ellenben gyorsan nő, és egyre kevesebb gyerek születik. A fiatalok később lépnek házasságra, egyre több az egyedül élő “szingli”, és sok gyerek nő fel egyszülős családban. A harmincéves nők 40 százalékának egyáltalán nincs gyermeke.

 

De miért olyan fontos a család? Először is mert óriási szerepe van abban, hogy az újszülöttből lelkileg, szellemileg és testileg egyaránt egészséges ember váljon. A család adja a gyermekeknek az érzelmi alapokat, a lelki és anyagi biztonságot: itt tanulunk meg szeretni, itt sajátítjuk el az együttélés, az összetartozás, a kölcsönös bizalom és segítségnyújtás mintáit. Itt tanuljuk meg a legfontosabb szabályokat is: mi a jó, a helyes, mi az értékes, és rengeteg egyéb ismeretet szerzünk a környező világról.

A családok közt fontos szerepet töltenek be a nagycsaládok: azok a családok, amelyek legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel. Ma 300.000 gyermek él Magyarországon ilyen nagycsaládban. Ezeknek sok előnye lehet, többek közt az, hogy tágabb közösséget alkotnak, és ennek a közösségnek a támogatása végigkísérheti őket egész életükben.