A kenyér mindennapi táplálék. Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A franciák büszkék a baguettre, az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A mi kiflinket például közel 450 esztendővel ezelőtt készítette először egy bécsi sütőmester, a török félhold formáját utánozva. Nagyanyáink korában nem volt ennyiféle kenyér, mint napjainkban, és az sem volt kérdés, hogy a fehér kenyér vagy a teljes kiőrlésű az egészségesebb.
Napjainkban Magyarországon körülbelül 140 féle kenyér és 300 féle péksütemény kapható a boltokban. A kenyér beszerzését nagyon könnyű megoldani bolti vásárlással – csak bedobunk egy előre csomagolt kenyeret a kosárba, és kész is. De gondoljuk csak végig, mi lehet abban a kenyérben, ha az van ráírva, hogy hetekig eláll?