Bor, kolbász, sajt, lekvár a kézműves élelmiszerek talán legismertebb termékei. Az utóbbi időben divat lett visszanyúlni a gyökereinkhez, Európa szerte felértékelődött a hasonló élelmiszerek értéke. A tartósítószerek és a manipulált élelmiszerek világában, amikor egyre több gyerek lesz liszt és tejérzékeny az emberek megbízható, adalékmentes élelmiszereket keresnek. Magyarországon is egyfajta gasztronómiai megújulás figyelhető meg. Újra divat lett piacra járni és egészséges alapanyagokból egészségesen táplálkozni.
A Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy az egyes élelmiszer ipari ágazatokban mit is nevezhetünk kézműves terméknek. A legfontosabb, hogy egyértelműen igazolható legyen a kézi munka meghatározó szerepe. A sütőiparra jellemző, hogy főként olyan technológiát alkalmaznak, ahol a kézi munkát könnyítő egyedi gépeket használnak. A kenyerek készítésénél a kézműves, hagyományos termék előállítása alatt elsősorban kovászolásos technológia alkalmazását, a a kézi adagolást kell érteni. A lekvárkészítésnél a hagyományos nyitott üstben történő főzés, besűrítés jelzi a kézműves technológiát.