Klima

Klima

Jövő-Időben, Gondolatok a fenntarthatóságról

A klímaváltozás hatásai hazánkat sem kerülik el. 4 évszakunk teljes keveredése tapasztalható s egyre gyakoribbak a hőmérsékleti szélsőségek. Mezőgazdaságunkat az elmúlt években súlyos aszályok sújtották, melyek szintén a klímaváltozás eredményei. Rengeteg gazdaság terményeinek a mennyisége maradt alul a várakozásokkal szemben, így sodorva a termelőket a tönk szélére.
Földjeink elvesztik tápláló mivoltukat a kizárólag anyagi haszon alapján működő mezőgazdaság miatt. Az ilyen jellegű termelés nem fordít figyelmet arra, hogy a föld értékes anyagait visszapótolja. A gazdálkodás során keletkezett biotömeget inkább energiatermelésre használja fel újfent szén-dioxidot bocsájtva a légkörbe. Pedig a helyes biotömeggazdálkodás az egyik legfontosabb kulcs a Föld jövőjének alakításában. Energiatermelés ürügyén az emberiség mindent szeret elégetni. A légkör elszennyeződése miatti üvegházhatás pedig tovább és tovább emeli a Föld hőmérsékletét.
A súlyosan szennyezett légkör a nap káros sugarait is jóval nagyobb mértékben engedi át. A káros UV sugarak hatására kialakuló bőrrákos betegségek száma folyamatosan nő. A egyik legnagyobb légszennyező Egyesült Államok lakosai közt 1930 óta 1800 százalékkal gyakoribb! Mit kell tennünk a napsugárzás károsító hatása ellen? Meg kell óvni bőrünket napvédő szerek alkalmazásával.

Megszólalók: Dr. Bartholy Judit, ELTE Meteorológiai Tanszék vezetője, klímakutató; Náray-Szabó Gábor, NFFT; Dr. Révész Klaudia, bőrgyógyász szakorvos, kozmetológus